Gül :
Yazdan sonbahara kadar çok renkli çiçekleriyle ve çeşitleriyle bahçelerin vazgeçilmezidir. Güneş alan rüzgardan korumalı yerlere dikilir.Büyük çalı,küçük çiçek desteli çalı formlu tırmanıcı, ağaç formlu (1 palle), sarkık dallı (Pendula), minyatür yada bodur güller (Rose Mix) yer örtücü güller olmak üzere pek çok çeşidi vardır.
Kullanım Alanları : Saks, teras, balkon, bordür, çitler, bitki grupları ve yalnız olarak kullanılır.
Budama : Biten çiçeğin sapının 2. yaprağının altından kesilmelidir. Sarmaşık güllerde 1. yaprağın altından kesilir. Kuruyan dallar ve aşı altından çıkan yabaniler temizlenmelidir.
Gübreleme : Kök güçlendirici 3-6-9 M (aylık) ithal vitaminlerlebesin takviyesi yapılır. Özellikle Ağustos ayı sonunda yapılması kıştan önce bitkinin gelişmesini sağlar.
Bakım : Sonbahara girerken 65 cm’den İlkbahara çıkarken 25-30 cm’den budayınız. Kışa girerken yaprak ve meyvalarını taşıyan sapları ayıklayarak temizleyin.Ölü odunu kesin.
Toprağa karıştırmadanölü yaprakları kaldırın. Zararlı otları temizleyin. Çok soğuk bölgelerdeaşı noktasının üstünü toprakla örterek koruyun
İlaçlama : Nisan-Mayıs aylarından itibaren kırmızı örümcek ve bitlerden korumak için
”insektisit çesitleri” ile külenme,pas,mantar hastalıkları için”fungusit”türü ilaçlarla yağmursuz ve serinlikte ilaçlanmalıdır. Zararlılar ve hastalıklar ortadan kalkıncaya kadar 20 günde bir ilaçlama tekrar edilir
¤Önemli Nokta : Güneşli havalarda güllerinizi yapraklarına su gelmeyecek şekilde sulayın.
Rhododendron (Orman Gülü) :
Yaprak dökmeyen koyu yeşil yapraklı, iri salkımlı, renkli çiçekleriyle en güzel süs bitkilerindendir. Yarı gölge yerleri severler. (-20C) kadar dayanıklıdır.
Bitkinin boyunu yer darlığı nedeniyle küçültmeniz zorunlu değilse tavsiye edilmez. Solan çiçekleri temizlenir.
Kullanım Yerleri : Bitki grupları, yarı gölge yerler ve yalnız olarak kullanılırlar.
Azelea (Açelya) : Bahçede yetişen Azelea Japonica ile evde yetiştirilen Azelea Indica farklıdır. Bahçe açelyası yetiştirmek için gereksinimleri Rhododendronla aynıdır türüne göre Nisan sonundan Mayıs sonuna kadar çiçek açar.
Callistemon (Fırça Çalısı) : Yay biçimli yaprakları herdem yeşil,mızraksıdır. Yaz boyu silindir fırça benzeri canlı kırmızıçiçekler açar. Pembe çiçekli Rose Ophale Eylülde yeniden açar.
Kullanımı : Öbekler, makiler , yalnız olarak.
Mevsimlik Bitkiler : (Kasım ayı sonuna kadar çiçekli bitkiler) Cam Güzeli, Begony, Kadife, Ateş, Aslanağzı, Mine, Haseki Küpesi, İpek, Sukulet, Petunya Alisyum, Papatya, Vapur Dumanı, Horoz İbiği
Soğanlı Bitkiler : Amarylis, Lilium,Gerbera, Clivia, İris, Kazayağı,Yıldız, Nonstop, Dalhya (Zambak), Çiğdem, Nersis, Calla, Kana.
Askılı Olarak ya da Balkon Saksılarında Kullanılabilecek Sarkan Bitkiler : Küpe, Lisimahya, İpek, Bakuba, Surfimia, Calibroşa, Fujya, Mine Verbena ve Renkleri, Canan Sardunya, Pelargonium Zonale (Sakız Sardunya) renkleri ve türleri.
Saksılı Süs Bitkileri : Sardunya, Yenigine (iguana), Toro Begonya, Osterpermum, Canan Sardunya, Primula(11 Ay), Gardenia
Ağaç Türleri : Azelia, Weigelia, Cytisus, Jasminum, Kerria (Kanarya Gülü, Lavandula (Lavanta), Lantana (Ağaç Mine), Potentilla, Syringa (Leylak), Veronica, Viburnum (Kartopu).